Fischer - nejpopulárnější (ne)politik nebo kocovina z politiků?

Neustále stoupající popularita dočasného českého premiéra (přes 80 %), který není - alespoň v současnosti - spojován s žádnou politickou stranou a klesající volební preference všech partajních lídrů, jsou přímým důsledkem vleklých stranických půtek mezi hlavními rivaly a jejich neschopnosti dojít i v těch nejelementárnějších otázkách ke konsenzu.

Řekl bych dokonce, že Paroubek, Topolánek, Bursík - a na vrcholku pyramidy Klaus - přispěli největším dílem k postupnému a potupnému obecnému poznání, že stávající politický model vytvořený skupinou idealistů v 90.-tých letech se přežil.

Stále silněji se ozývají hlasy volající po širším zapojení veřejnosti při rozhodování o stěžejních problémech - tedy o všeobecném referendu, které je sice součástí české ústavy, ale schází mu příslušný prováděcí zákon. Nemělo by přitom jít o plebiscit -  komedie pořádaná jen tehdy, když se chtějí nejvyšší představitelé státu vyvlíknout z vlastní zodpovědnosti - ale o skutečně demokratický politický nástroj s právem veřejnosti na zákonodárnou iniciativu. V ústavě máme dnes pouze nezávazné petiční právo - jakousi náhražku za poníženou supliku k vladaři.

Samozřejmě nejde o konec politických stran jako takových, ale především o konání našich volených zástupců na všech úrovních státní správy. Nejvíce bije do očí jejich (ne vždy úmyslná) arogance ve vztahu k voličům, svévole v rozhodování a ochrana prokorupčního prostředí počínaje starostou z Horní-Dolní a konče v prostorách Strakovy akademie - podle toho, kdo je momentálně u moci.

Stále omílané rčení, že zvolení zástupci by měli být především dobrými hospodáři s intelektuálním přesahem zaručujícím, že nebudou zneužívat jim svěřenou moc, se nemůže naplnit bez důkladné kontroly ze strany veřejnosti. A právě té se dnešní politici brání zuby nehty, ať už hovoříme o oklešťování shromažďovacího práva (plynulost dopravy!!??) nebo o „náhubkovém zákonu". Posledně jmenovaný je přitom typickým příkladem zneužívání moci. Je možné pochopit, že zveřejňování jmen ve spojitosti s trestnými činy by bylo v rozporu s principem presumpce neviny, ale není možné totéž vztahovat na politickou scénu, která musí být už svojí povahou, pokud možno, co nejprůhlednější.

Ale zpátky k Fischerovi. Nárůstu jeho popularity se političtí lídři lekli natolik, že se ho ruku v ruce pokusili zbavit jmenováním za Evropského komisaře. Více než půl roku před volbami jim zřejmě připadá česká politická scéna příliš poklidná a hlavně objektivy kamer a mikrofony míří na jejich stranické sekretariáty stále řidčeji. Navíc se premiér odmítnutím lukrativního bruselského postu opět trochu vymanil z jejich vlivu a úspěšně ustál i Klausův „lisabonský" trucpodnik. Chtělo by se říct „Děkujeme, odejděte", ale tak jednoduché to zase nebude. Po Novém roce se na nás budou opět sypat spršky neuskutečnitelných slibů a po volbách se začne znovu utrácet na úkor budoucích generací - bez ohledu na to, která partaj sklidí nejvíce mandátů...

Autor: Milan Novák | pondělí 9.11.2009 15:32 | karma článku: 20,06 | přečteno: 1380x
  • Další články autora

Milan Novák

Za schvalování atentátu na ……

29.9.2012 v 15:04 | Karma: 28,96

Milan Novák

Nečas pohřbil sebe i ODS

20.12.2010 v 20:00 | Karma: 6,72

Milan Novák

Kdo (ne)podrží v úterý vládu…?

20.12.2010 v 9:34 | Karma: 13,89

Milan Novák

Kozel zahradníkem II.

25.2.2010 v 10:31 | Karma: 13,59

Milan Novák

Očkovat befelem nebo dobrovolně?

29.1.2010 v 13:37 | Karma: 15,23

Milan Novák

Mladí komunisté opět na scéně!?

27.1.2010 v 16:19 | Karma: 17,03

Milan Novák

„Mazaný Filip" je zpět

19.11.2009 v 15:44 | Karma: 16,94

Milan Novák

„Pirátům" nejde jen o stahování

24.6.2009 v 12:01 | Karma: 30,07
  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2058x
Za bolševiků vězeň. Dnes důchodce. Několik let "po sametu" jsem pracoval jako redaktor. Stavím a repasuji také počítače.
Nikdy se nesmířím s různými kšeftaři v politice, a tak často pluji proti proudu.
Demokratická společnost nemůže být organizovaná shora, ale přesně opačně. Příkladem je Švýcarsko.

Seznam rubrik