Důchodový systém rozkradli politici!

Loňský rok byl po dvaceti letech novodobé existence českého státu prvním, kdy se dostal poměr mezi penězi vybranými na důchodové pojištění a vyplacenými penzemi do negativní bilance – a to o více než 30 mld. korun. Alespoň tak hovoří čísla z České správy sociální zabezpečení. Politikové bijí na poplach a apelují na urychlenou realizaci tzv. „Důchodové reformy“ – má jít přitom pouze o vyšší zdanění obyvatelstva české kotliny a o více peněz na novou vlnu rozhazování z našeho společného účtu.

Podíl důchodů k hrubé mzdě - vývoj (MPSV)

Základním kamenem úrazu byl zákon o důchodovém pojištění zákon č. 155/1995 Sb. o důchodovém pojištění, který obnovil bolševickou praxi, kdy se vybrané prostředky staly opět součástí státního rozpočtu. Tehdejší Klausova vláda argumentovala především „potřebou vyrovnávání případného finančního schodku z ostatních rozpočtových kapitol“, ve skutečnosti šly přebytky z důchodového účtu na zalepování děr v hospodaření státu. Ke konci loňského roku tak za 14 let odčerpaly dosavadní vlády z potencionálního důchodového účtu více než 1,1 biliónu korun (částka zohledněná o inflační kvocient – zdroj MPSV), tedy téměř stejně, kolik činí vnější dluh České republiky.

 

Počty důchodců - vývoj (MPSV)

 

Nikdo nepochybuje o potřebě důchodového reformy, respektive o nutnosti reformy celého sociálního systému. Onen chybějící bilión ale mohl alespoň posloužit jako polštář při vyrovnávání některých negativních dopadů reforem, a ne na nadnormativní požitky politiků a jejich nohsledů, případně na financování různých rádobyekonomických experimentů před volbami.

 

Vývoj důchodů k hrubému domácímu produktu (MPSV)

Jinak řečeno, nebýt peněz určených pro důchodce bylo by dnes Česko v situaci Řecka (ne-li hůře!) – tedy těsně před krachem veřejných financí.

 

Autor: Milan Novák | středa 20.1.2010 10:12 | karma článku: 27,38 | přečteno: 2058x
  • Další články autora

Milan Novák

Za schvalování atentátu na ……

29.9.2012 v 15:04 | Karma: 28,96

Milan Novák

Nečas pohřbil sebe i ODS

20.12.2010 v 20:00 | Karma: 6,72

Milan Novák

Kdo (ne)podrží v úterý vládu…?

20.12.2010 v 9:34 | Karma: 13,89