Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Radar není až tak podstatný, důležitější je důvěra

Před vstupem Česka do NATO v březnu 1999 se vedly o členství ve vojenských strukturách Severoatlantické aliance stejně bouřlivé diskuze, jako v posledních měsících o umístění amerického radaru v Brdech. Pro členství se vyslovovala jen těsná většina, dnes je většina naopak proti radaru – samozřejmě, pokud se dá sociologický průzkum v poměrně zanedbatelném vzorku obyvatelstva brát za důvěryhodnou bernou minci. Stejně tak před 10 lety Rusko vyjadřovalo svoji nevůli s rozšiřováním NATO o „jeho“ bývalé satelity a na půdě ruské Dumy se rétoricky harašilo zbraněmi a hospodářskými sankcemi.

V současnosti má statistická podpora členství v alianci cca dvoutřetinovou většinu a NATO se rozšířilo až k ruským hranicím v Pobaltí. Česká armáda se poměrně úspěšně integrovala do nových vojenských struktur a získává cenné zkušenosti v zahraničních misích. Možná, že podobným způsobem nakonec dopadne i politicky vyhrocená debata o umístění radaru na našem území. Přesto….,

...v obou jmenovaných případech česká politická reprezentace (před lety ČSSD v oposmlouvě s ODS a dnes koalice ODS –KDU-ČSL – SZ) projevila nepřijatelnou míru arogance vůči vlastním voličům, když se jich odmítla a odmítá přímo zeptat na jejich mínění a zároveň veřejnost detailně seznámit se všemi aspekty kroků, které ovlivní a ovlivňují osudy celých generací. Za argumentací o „populismu“ případného referenda se skrývá pouze vlastní nechuť politických špiček jít mezi lidi s konstruktivní diskuzí, nechuť měnit či upravovat vlastní koncepty nebo najít širší konsenzus. Ztrácí se tak základní motivující náboj demokracie – veřejná účast - a zvyšuje obecná nedůvěra v politiku.

Osobně mi trvalo dost dlouho, jaký postoj k radaru mám zaujmout. Nakonec převážilo souhlasné stanovisko. Odborná hlediska pokládám za uspokojivá a ve zveřejněných fragmentech smlouvy nevidím nic negativního. Za nejpodstatnější ale považuji důvěru mezi spřátelenými zeměmi - a tou Spojené státy jako náš spojenec v NATO jsou. Přirovnal bych je k sousedovi, který si potřebuje vést vodovodní potrubí přes můj pozemek a jiná varianta je buď nemožná, nebo příliš nákladná. Samozřejmě mu to v rámci dobrých sousedských vztahů dovolím, neboť mě to ve svých důsledcích nijak podstatně nebude omezovat (vysázený záhon se dá přece obnovit), případně uzavřeme dohodu, že při havárii mého vlastního vodovodu se můžu napojit na ten jeho.

Negativistickou kampaň Paroubka a spol. proto musím vnímat jako čistě sobecký přístup, sledující pouze ohledy na vlastní momentální potřeby, aniž by vnímal popouzení ze strany potencionálního zájemce (Rusko) o sousedův dům a pozemek. V každém případě se ale dříve, než se na mé zahradě objeví sousedovi kopáči, musím zeptat i dalších členů domácnosti, zda oni s mým názorem souhlasí, jestli zvolená trasa jim nevadí v jejich případných aktivitách a záměrech. Jinak riskuji, že se s manželkou sejdu u rozvodového soudu a děti se na mě ve stáří vykašlou. Ne kvůli sousedovu vodovodu, ale protože jsem je nepovažoval za rovnocenné partnery. V politice takovéto přístupy prohrávají volby a odsouvají na smetiště dějin i nadějné a pro budoucnost pozitivní myšlenky a projekty.

Autor: Milan Novák | středa 29.10.2008 13:08 | karma článku: 14,52 | přečteno: 1434x
  • Další články autora

Milan Novák

Za schvalování atentátu na ……

Po přečtení několika málo komentářů na zdejším blogu se mi neodbytně vnucuje myšlenka, že celá řada autorů i diskutujících, by vlastně přivítala, kdyby obhájci tzv. „střelby“ na prezidenta v Chrastavě, přinejmenším schytali pár let basy. O samotném „pachateli“ nemluvě. Přitom v podstatě o nic významného nešlo – pokud nepovažujeme za důležité, že občas někdo na politiky hází vejce, rajčata či jiné srovnatelné produkty (střílení plastovými kuličkami nevyjímaje). Děje se tak ostatně všude na světě a - světe zboř se - až na pár evidentních diktatur či korupcí prolezlé putinovské Rusko, to nikde příliš neřeší.

29.9.2012 v 15:04 | Karma: 28,96 | Přečteno: 2274x | Diskuse| Politika

Milan Novák

Ožeňte se (investuj!) na Filipíny!!

Připojení na internet s sebou přináší spoustu poznatků, ale jsou mezi nimi i zkušenosti jiného druhu. To, co vám předkládám není samozřejmě první případ "jiného druhu", ale odkaz na "můj profil na stránkách Langer", kde samozřejmě nejsem, mě natolik zaujal, že jsem se rozhodl "podělit o zážitek":

17.1.2011 v 19:27 | Karma: 6,40 | Přečteno: 1405x | Diskuse| Ostatní

Milan Novák

Nečas pohřbil sebe i ODS

Silácká slova Nečase po odhalení totálního marasmu v ODS svědčí pouze o neuvěřitelné nesoudnosti politických špiček. Tady už nepomůže ani strejda Klaus. Tahle partaj definitivně skončila v propadlišti dějin....

20.12.2010 v 20:00 | Karma: 6,72 | Přečteno: 1074x | Diskuse| Hyde park

Milan Novák

Kdo (ne)podrží v úterý vládu…?

Chtělo by se mi napsat, že konec Nečasovy vlády je neodvratný, ale jistá znalost podhoubí české politiky mi napovídá, že nic není v tomto případě černobílé, respektive modro-oranžové. A tím rozhodujícím činitelem nemusí být přitom „véčkaři“. Musíme si uvědomit, že ani jedna z dominantních parlamentních stran neoplývá nějakou vnitřní jednotou, zatímco tzv. „VIP mafie“ nezná žádné ideové překážky a ovládá českou politickou scénu, ať už je u kormidla „levá“ nebo „pravá“.

20.12.2010 v 9:34 | Karma: 13,89 | Přečteno: 1163x | Diskuse| Politika

Milan Novák

Levice a pravice v Česku = zmatení pojmů

Statistiky předvolebních průzkumů v české kotlině vypadají na první pohled jako zcela standardní a nijak nevybočují z evropského průměru. Sociálně slabší podporují levici reprezentovanou především ČSSD a ti mohovitější zase ODS či jiný tzv. pravicový subjekt. Jinak je tomu ovšem s přihlédnutím k věkové struktuře voličů. Zatímco v „ostatní“ Evropě volí levici zejména mladší ročníky a pravici ti, kteří z „bouřlivého mládí už vyrostli“, v Česku je tomu opačně. Volby „na zkoušku“ v některých středních školách dokonce ukazují totální propad tzv. levice.

14.5.2010 v 12:19 | Karma: 19,12 | Přečteno: 1754x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoliv kdekoliv, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2058x
Za bolševiků vězeň. Dnes důchodce. Několik let "po sametu" jsem pracoval jako redaktor. Stavím a repasuji také počítače.
Nikdy se nesmířím s různými kšeftaři v politice, a tak často pluji proti proudu.
Demokratická společnost nemůže být organizovaná shora, ale přesně opačně. Příkladem je Švýcarsko.

Seznam rubrik