Romy nevyhání chudoba, ale český rasismus

4. 06. 2009 0:32:12
„Redaktorka Českého rozhlasu emigrovala do Kanady." Nejde o opožděnou zprávu z 80-tých let minulého století, ale žhavou informaci dneška. Pohříchu musím dodat, že paní Anna Poláková je romské národnosti a o exil do Kanady se pokusila už jednou - před sedmi lety. Důvod byl vždy tentýž: rasově motivované útoky proti její rodině a sílící radikalizace společnosti vůči Romům. Tedy téma, které nechceme příliš vnímat, a když už, tak příčiny vidíme právě u nich.
Vypadá to jako vtip. Ale je to vtip opravdu?
Vypadá to jako vtip. Ale je to vtip opravdu?Foto: Národní strana

Podrobnosti v článku zde.

Okolnosti, jež způsobily odsun romské populace na okraj společenského života, se sice široce diskutují už téměř dvacet let v médiích a na předvolebních mítincích politických stran, ale dodnes jaksi skutek utek. O nejchudší část obyvatel české kotliny nikdo nejeví zájem, s výjimkou skinů a neofašistických uskupení, které si na „romském problému" honí politické body.

Při různých diskuzích zaznívá obecně přijímaný názor, že zloba „slušných lidí" se obrací především proti kriminálně závadné části etnika. „Pokud pracují a dodržují zvyklosti většiny, nic proti nim nemáme." Na emigraci Romů se proto díváme se smíšenými pocity - „jde jim jen o více peněz!", „ať si jdou, alespoň poznají zač je toho loket! - obvykle vnímáme jen důvody ekonomické. Proč se tedy ale slušně honorovaná redaktorka a její rodina rozhodla k odchodu z rodné země? Nekradla, platila řádně nájem i daně, nebyla závislá na sociálním systému. Tedy podle názoru „bílé většiny" samá plus. V Kanadě na tom může být hůře - jazyková bariéra, podřadná práce, sociální dávky.

V principu odsuzujeme násilné akce neonacistů vůči jiným - nebílým - národnostem, ale v koutku duše je nepovažujeme za alarmující. Nedochází nám, že když se jim za našeho mlčenlivého souhlasu nakonec podaří většinu Romů z Česka vyhnat, obrátí se jejich agrese vůči dalším skupinám ve společnosti - homosexuálům, bezdomovcům nebo plešatým, potažmo dlouhovlasým - proti všem, kteří se odvažují o kousek přečnívat! A mnozí z nás jim za to budou i aplaudovat. Stejně jako aplaudovali někteří naši dědové za protektorátu či při vykonstruovaných procesech v 50-tých letech, jako aplaudovala valná část společnosti na prvomájových průvodech před listopadem 89.

Máme ještě čas se zamyslet sami nad sebou. Uvědomit si, že současná tolerance vůči akcím různých národních či dělnických stran a „odporů", pochází z našeho vlastního latentního rasismu, z xenofobních pohledů na vlastní sousedy.

Těm nejchudším závidíme jejich sociální dávky, ale sami by jsme z nich nevyžili ani týden. V civilizovaných zemích právě sociální dávky slouží ke snižování napětí mezi společenskými skupinami. Primitivně řečeno - bohatší a bohatí si tak vykupují vlastní klid. V Česku se zase s klidem díváme, jak nějaká Řápková přímo před sociálním úřadem loupí námi darované peníze lidem, kteří se z almužny chtěli alespoň trochu najíst. Když přijdou k nám do domu krást - kdo bude na vině? Ti hladoví nebo Řápková?

Až se příště ve vašem městě objeví se špatně skrývanou spoluúčastí místních zastupitelů (Plzeň, Janov, Přerov) opět nějací Romobijci - Vandasové, Edelmanové a jim podobní ( třeba už teď v sobotu v Mostě, Litvínově nebo Jihlavě) - vemte klacky a žeňte je pryč. Trpným přihlížením jim jen dodáváme pocit síly a děláme si ostudu v celém světě!

Autor: Milan Novák | čtvrtek 4.6.2009 0:32 | karma článku: 32.85 | přečteno: 11491x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 7.57 | Přečteno: 122 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 12.51 | Přečteno: 318 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.61 | Přečteno: 233 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.68 | Přečteno: 650 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.27 | Přečteno: 529 | Diskuse
Počet článků 86 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2058
Za bolševiků vězeň. Dnes důchodce. Několik let "po sametu" jsem pracoval jako redaktor. Stavím a repasuji také počítače.
Nikdy se nesmířím s různými kšeftaři v politice, a tak často pluji proti proudu.
Demokratická společnost nemůže být organizovaná shora, ale přesně opačně. Příkladem je Švýcarsko.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...