Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

milanalois

16. 10. 2008 17:51
Ta satelitní městečka nepostavily obce ani kraj.

Postavily to soukromé stavební společnosti na zemědělských pozemcích nikoli státních, ale soukromých. A samozřejmě stavěly jen to, co jim přineslo zisk. A teď všichni, co si tam vilky za ukeťasené prachy koupili, čumí na drát.

Kdyby zůstali ve svém městě a pořídili si bydlení tam, tyhle problémy mít neumuseli.

Ale bydlet na vesnici a chtít městský komfort je zpozdilé.

0 0
možnosti

lunak

16. 10. 2008 18:15
Re: Ta satelitní městečka nepostavily obce ani kraj.

Bez souhlasu obce by si tam ty soukromé firmy ani neškrtly. Uvědomte si pane, že ta bývalá pole musel nejprve někdo vyjmout z půdního fondu a povolit jejich změnu na stavební parcely. Navíc stavební povolení podléhá souhlasu obce, takže není o čem mluvit.

A pokud jste rodilý vesničan, vám se zamlouvá, že i vaše děti musí dojíždět do školy třeba 30 km? Nebo za vašeho mládí to bylo stejné?

0 0
možnosti

Radek0075

16. 10. 2008 15:46
Vážený pane,

problém je, že ZŠ patří obcím, nikoliv krajům a ten kdo umí jen trošku počítat, musel vědět, že se z tzv. husákových dětí (silných ročníků cca 74- cca 77 stali třicátníci, což je dneska (v západní Evropě) poměrně častý věk prvorodiček (nejdřív kariéra, cestování atd., pak na poslední chvíli děti).  Za další. To co vyrostlo u velkých měst je otřes. Například do jedné vesničky nedaleko Prahy nějakej trouba (to se jinak nazvat nedá) vecpal sídliště obytných domů a tzv. viladomů, kde žije okolo 2.200 nových obyvatel. Jistěže pro tyto lidi je to jen noclehárna. Život v obci je nezajímá, pracují v Praze, nakupují v Praze, do Prahy se jezdí bavit. Dokonce celá řada z nich nemá ani v místě trvalé bydliště. To je problém třeba kvůli odpadu. Za odpad platí jinde, ale pochopitelně ho hážou do popelnic v této  vesnici. Takovým lidem by měl někdo pod rypák naservírovat školu?

0 0
možnosti

lunak

16. 10. 2008 15:55
Re: Vážený pane,

Přesto všechno tam bydlí, a kdyby měli zázemí, tak by snad i uvažovali o trvalém bydlišti. Navíc ty satelity tam nechali nastavět původní obce, které si od zvýšení počtu obyvatel slibovaly větší možnosti rozvoje. Chcete ty lidi trestat nebo se smířit se změněnou situací a pokusit se ji řešit? Všichni víme, že ZŠ patří obcím a ty mají za povinnost se starat o jejich provoz. Ne už tak o výstavbu, to by v tomhle státě musel existovat jiný systém přerozdělování daní - třeba jako v západní Evropě, 30% obec, 40% kraj, 30% stát (přibližně!).

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS