Kozel zahradníkem II.

Kolem osoby nového ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Jiřího Pernese spory neutuchají.  Potom, co vyšlo najevo jeho předlistopadové studium VUMLu se postupně odkrývají další zákoutí minulosti „soudruha“ ředitele. Sám Pernes se přitom hájí značně neohrabaně. Na otázku proč tuto skutečnost zamlčel ve svém životopise i při výběrovém řízení, odpověděl:   "Prostě jsem to nepovažoval za důležité. To je stejné, jako proč jsem tam třeba nenapsal, že jsem chodil na prvomájový průvod.“

 

V rozhovoru pro Týden.cz dokonce uvedl:  "Prostě tady jsme žili a každý se musel nějakým způsobem prostituovat." Možná, že pokud by se jednalo o poměrně ideologicky vypjatá 70. léta – Husák tehdy razil heslo „Kdo není s námi, je proti nám“ a výsledky v podobě různých Antichart a „anket mezi pracujícím lidem“ pamětníci znají - jakási tolerance by byla na místě. Rok před listopadovou revolucí už byla situace ovšem diametrálně odlišná. Na VUML nemusel v podstatě nikdo a lidé, kteří tehdy vstupovali do KSČ se stávali spíše terčem posměchu. Takže Pernes na VUMLu a v prvomájovém průvodu byl opravdu „bolševickým prostitutem".  Podotýkám, že jsem znal dokonce i některé straníky, kteří byli pro své postoje spíše v hledáčku StB, než by požívali jakési výhody.

Na internetu se také objevují výňatky textů jeho prací z doby rádobysocialismu, jako byl třeba „O únoru 1948 ve Slavkově“: „Komunistické straně se dostávalo podpory od stále širších vrstev lidu a postupně i ti, kdož zpočátku váhali a neměli jasno, pochopili historickou oprávněnost vítězství pracujícího lidu."

V zásadě nemám nic proti historikovi Pernesovi a jeho působení v Akademii věd či v čele nějakého obecného muzea. Vadí mi ovšem ve funkci ředitele tak zpolitizované instituce, jako je ÚSTR. Zpolitizované proto, že uchovává příliš mnoho záznamů o živých lidech a nový ředitel díky své minulosti by byl snadno vydíratelnou personou – všichni víme, kolik postbolševických kádrů by se rádo opět objevilo na veřejném výsluní, ale kontroverzní minulost jim je na obtíž.

K jeho jmenování se vyjádřil i předseda výboru pro politické záležitosti Parlamentního shromáždění Rady Evropy Göran Lindblad. "Říká, že během komunismu každý musel prostituovat sám se sebou. To není pravda. V této místnosti tu dnes máme mnoho disidentů," řekl Lindblad ve středu na konferenci o zločinech komunistických režimů. "Připadá mi to dost divné, nemůžete mít ďábla jako biskupa," prohlásil. Dodal bych postřeh jednoho z internetových diskutérů: „Na rohu ulice vrah o morálce káže… (K.Kryl)"

P.S. Rada ústavu má opět zasednout příští týden…

Můj první příspěvek o kauze Pernes najdete na http://milannovak.blog.idnes.cz/c/125326/Kozel-zahradnikem-aneb-Pernes-v-archivu-totality.html

Autor: Milan Novák | čtvrtek 25.2.2010 10:31 | karma článku: 13,59 | přečteno: 1108x
  • Další články autora

Milan Novák

Za schvalování atentátu na ……

29.9.2012 v 15:04 | Karma: 28,96

Milan Novák

Nečas pohřbil sebe i ODS

20.12.2010 v 20:00 | Karma: 6,72

Milan Novák

Kdo (ne)podrží v úterý vládu…?

20.12.2010 v 9:34 | Karma: 13,89

Milan Novák

Očkovat befelem nebo dobrovolně?

29.1.2010 v 13:37 | Karma: 15,23

Milan Novák

Mladí komunisté opět na scéně!?

27.1.2010 v 16:19 | Karma: 17,03

Milan Novák

„Mazaný Filip" je zpět

19.11.2009 v 15:44 | Karma: 16,94

Milan Novák

„Pirátům" nejde jen o stahování

24.6.2009 v 12:01 | Karma: 30,07
  • Počet článků 86
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2058x
Za bolševiků vězeň. Dnes důchodce. Několik let "po sametu" jsem pracoval jako redaktor. Stavím a repasuji také počítače.
Nikdy se nesmířím s různými kšeftaři v politice, a tak často pluji proti proudu.
Demokratická společnost nemůže být organizovaná shora, ale přesně opačně. Příkladem je Švýcarsko.

Seznam rubrik