Odtučňovací kůru pro Dohnala a spol.!

28. 06. 2009 18:57:53
„Nemají chleba? Ať jedí koláče!". Citát připisovaný popravené francouzské královně Marii Antoinettě, by se s trochou představivosti hodil na šéfa NKÚ Dohnala. Stejně, jako nenáviděná „Rakušanka" poslala proti hladovějícím pařížským ženám vojsko, Dohnal podal na pět poslanců a dva novináře trestní oznámení pro pomluvu a své kolegy z kolegia úřadu poslal před kárnou komisi, jejímž je členem. "Ta zpráva (poslanecká) obsahuje nepravdivé, neúplné údaje, vyložené lži," prohlásil v neděli v Otázkách Václava Moravce na České televizi František Dohnal. Členové Kolegia podle něj porušili zákon o Nejvyšším kontrolním úřadě tím, že upozornili na problémy v hospodaření, ale podle zákona o NKÚ to není v jejich kompetenci. Podle návrhu se dopustili „chování, jímž narušují důstojnost a ohrožují důvěru v nezávislost a nestrannost své osoby a svého úřadu vůbec".

Foto: MF Dnes

Nevím sice, jaký má prezident NKÚ skutečný plat, ale jeho nadstavbové příjmy v podobě tří služebních vozů, bytu o rozloze miliardářského zámečku mi připadají nejen přehnané, ale i doslova nemorální, zvláště s ohledem na katastrofální schodky státního rozpočtu z posledních let. Nejpikantnější na celé kauze je pak skutečnost, že Dohnal na veřejnosti vyvolává dojem ublíženého, protože přece „na to všechno měl nárok". Zapomíná jaksi, že úlohou jeho úřadu je stíhat nepravosti v hospodaření jiných státních úřadů, takže včetně jeho vlastního bez rozdílu. I proto zákonodárci svěřili skutečné vedení NKÚ do rukou kolegia, ne jeho prezidentovi - ten má jen organizační úlohu.
Nevím, jaké výhody požíval pan Dohnal v dřívějších funkcích starosty Jihlavy a později hejtmana kraje Vysočina, ale podle všech náznaků se cítil podceněn, a proto si v čele NKÚ (když neuspěl ve volbách do evropského parlamentu) začal vše vynahrazovat. První byt o rozloze 219 m2 za 67 tisíc měsíčně (hrazený z rozpočtu úřadu) se mu nelíbil a tak se přestěhoval do stejného s velkou terasou a garážovým stáním za 76 tisíc měsíčně. Auto - BMW z roku 2001 po jeho předchůdci - už bylo také zastaralé (měl k dispozici ale další dvě), proto jeho věrní zadali výběrové řízení na nové v ceně okolo 3,8 miliónu korun. V hledáčku Dohnalova zájmu se ocitlo i Maserati Qattroporte, které vlastní např. Berlusconi.
K čemu jsou tedy stanoveny platové stropy ve státní správě, když každý vedoucí úřadu, ministr či poslanec je lehce může obejít tzv. naturálními požitky? Pro porovnání: např. ve Švédsku jezdí ministři a úředníci na jejich úrovni (u nás třeba Dohnal) do práce vlastními vozy a někteří i metrem. Nikdo jim neproplácí kilometry ani řidiče (mimo službu) a to včetně premiéra a krále. Platy zdejších ministrů jsou v českých relacích - tedy pěti až šestinásobek průměrného příjmu zaměstnance a mimo premiéra nemají nárok na placený služební byt. Všechny příjmy (včetně eventuálních mimomzdových požitků) vysokých státních úředníků a manažerů velkých firem jsou v celé EU pravidelně zveřejňovány a pod kontrolou veřejnosti - u nás se o jejich skutečných příjmech můžeme jen dohadovat.
Dohnalův případ je ovšem jen vrcholkem ledovce zvaného „nenažranost českých politiků" - proto vždy skončí v parlamentním koši třeba zrušení cestovních výdajů poslanců nebo extrémně pojatá imunita ústavních činitelů (Dohnal k nim, bohužel, také patří). Bylo by načase zavést na nejvyšších místech státní správy nějakou finanční odtučňovací kůru - a když se tak dívám na Dohnalovy fotografie, tak i tělesnou...

Autor: Milan Novák | neděle 28.6.2009 18:57 | karma článku: 29.71 | přečteno: 1607x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 0 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 24.95 | Přečteno: 487 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 463 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2302 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 648 | Diskuse
Počet článků 86 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2058
Za bolševiků vězeň. Dnes důchodce. Několik let "po sametu" jsem pracoval jako redaktor. Stavím a repasuji také počítače.
Nikdy se nesmířím s různými kšeftaři v politice, a tak často pluji proti proudu.
Demokratická společnost nemůže být organizovaná shora, ale přesně opačně. Příkladem je Švýcarsko.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...